INSPIRA RY

 

---hallitus 2017----------------------------------------------------------------------------------------


Jaana Mantere, puheenjohtaja

Jouni Suominen, tiedottaja

Hanna Juusola, emäntä

Soile Kyyrä, matkavastaava

Eeva Kähönen, varapuheenjohtaja ja leikekirjavastaava

Vesa Lindström, Nokan asiat

Mervi Palviainen, jäsenrekisterivastaava

Marja-Liisa Jalava, sihteeri

Marjatta Laakso, rahastonhoitaja, hallituksen ulkopuollella

 

--------------------------------------------------------------------toimintakertomus 2015-----------

 

---TOIMINTAPERIAATE---------------------------------------------------------------------------------

Yhdistyksen tavoitteena on luovan taideharrastuksen lisääminen ja kehittäminen vapaa-aikanaan taidetta harrastavien keskuudessa.

Järjestämme jäsenten toiveiden mukaan kursseja ja matkoja, joiden kautta tutustutaan taiteen eri aloihin ja tekotapoihin. Yhdistyksen kurssit ja matkat ovat avoimia kaikille.

Kurssitoiminnan perinteeksi on muodostunut jokakesäinen kuvataideleiri lapsille. Taidematkoja tehdään vuosittain kotimaahan, myös Keski-Euroopan taidekaupungit ovat tulleet tutuiksi.

Inspiran tärkein tapahtuma on Nokan taidetorpalla järjestettävä kesänäyttely, joka kestää kesäkuusta elokuuhun. Toinen tärkeä näyttely on keväisin, JA sen pitopaikka vaihtelee. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen myös mahdollisuuden järjestää omia näyttelyitä Nokan torpalla.

 

---Näyttelyt -------------------------------------------------------------------------------------------

Sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on luovan taideharrastamisen lisääminen vapaa-aikoinaan taidetta harrastavien keskuudessa, ja tätä päämäärää toteutetaan järjestämällä kursseja ja näyttelyitä.

Näyttelyitä on vuosien mittaan pidetty erityyppisiä. Ensinnäkin ovat olleet suuret yhteiset näyttelyt mm. Lyseon aulassa, Rustilan tallissa ja Rauman maalaiskunnan Soukaisissa.

Toukokuussa 1984 yhdistystä kohtasi paha takaisku, kun Rustilan talli paloi salaman sytyttämänä. Kesän näyttely pystytettiin Rusilan saliin. Seuraavaksi kesäksi, 1985, saatiin kuntoon uusi näyttelypaikka, Nokan torppa. Sen jokakesäisestä näyttelystä on tullut perinne, joka jatkuu yhä, ja joka on varmaan tunnetuin yhdistyksen toimintamuodoista.

Yhdistys on järjestänyt myös pitsiviikon aikana näyttelyitä keskikaupungilla. Näiden yhteisten näyttelyiden lisäksi on ollut runsaasti yksittäisten taiteilijoiden tai pienten ryhmien esittäytymisiä.

Vuonna 1988 järjestettiin Turussa valtakunnallinen harrastajataiteen katselmus, Hartai 88. Varsinaiseen jyrättyyn näyttelyyn Turun Taidemuseossa pääsi kahden taiteilijan, Aila Lahden ja Riitta Lehto-Toivasen työ. Muut Raumalaisten työt olivat esillä Turun Sunnuntaimaalareiden tiloissa.

Vuonna 1996 oli harjavaltalaisten kuvataiteilijoiden ja Inspiran yhteisnäyttely Nokalla, ja seuraavana vuonna raumalaiset vierailivat yhteisnäyttelyssä Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa.

 

---Kurssit, kritiikkitilaisuudet ja luennot-----------------------------------------------

Näyttelytoiminnan ohella toinen tärkeä toimintamuoto on ollut koulutus. Kursseja on pidetään useita vuosittain.

Maisemamaalaus on useimmiten ollut kurssien aihe, mikä onkin luonnollista, onhan maisema useimpien harrastajataiteilijoiden lempiaihe , ja kurssit on yleensä pidetty kesäaikaan ulkona.

Maisemia on maalattu Raumalla tai lähitienoilla, mutta kursseja on myös pidetty Houtsikärissä, Kylmäpihlajassa, Kuuskajaskarissa, Eurajoella, Hauholla, Ranskassa Bergyn maisemissa, Skotlannin nummilla ja Haapsalussa.

Kursseja pidetään eri tekniikoista. Näin jokainen voi löytää sen oman innoituksen lähteensä helpommin.

Vuosittain järjestetään myös kritiikkitilaisuuksia, joihin voi tuoda töitään katsottavaksi. Jonkun taiteilijan kanssa sitten yhdessä syvennymme töihin.
Ongelmaratkaisuihin sekä muihin  ahaa elämyksiin.

---Taide ja virkistysmatkat----------------------------------------------------------------------

Taidematkat ovat niin ikään alusta alkaen kuuluneet yhdistyksen toimintaan. 


 

---Muu toiminta----------------------------------------------------------------------------------------

Yhdistys on järjestänyt joulumyyjäiset Nokan torpalla vuodesta 1985 alkaen lähes joka vuosi. Joinakin vuosina on ollut myös muita myyjäisiä, pääsiäisenä tai muuna aikana. Toisinaan on myyjäisten yhteydessä ollut myös kirpputori.

Inspiran ensimmäistä pikkujoulua vietettiin vuonna 1985, ja perinne jatkuu edelleen. 

Vuonna 1989 vietettiin yhdistyksen 10-vuotisjuhlaa Posellissa, jonne oli saapunut runsaasti sekä kutsuvieraita että yhdistyksen jäseniä. Juhlavuonna aloitettiin projekti, jonka tuloksena seuraavana vuonna (-90) valmistui Kiinteistö Oy Sinisaaren palvelutalon ala-aulan seinämaalaus. Kaupunki myönsi rahat maalaustarvikkeisiin.

Vuonna 2014 vietettiin yhdistyksen 35-vuotisjuhlaa "Tähtihetkiä"-näyttelyllä.

Vuonna 2015 Nokan torppa tuli olleeksi 30 vuotta taidetorppana. Syksyn valokuvanäyttelyssä näimme kuvia 30-vuotis taipaleelta.

Vuonna -91 tehtiin seinämaalaus Nortamonkadun äitiys- ja lastenneuvolaan.

Yhdistys on alkanut koota omaa taidekokoelmaa hankkimalla omistukseensa jäsenten töitä.

Inspiran toiminnassa on aina pyritty ottamaan huomioon myös lapset. Jo Rustilan pihalla järjestettiin ensimmäinen lasten taidetapahtuma monenlaisine ohjelmineen ja kilpailuineen.  Lasten suosittu taidetapahtuma järjestetään vuosittain pitsiviikolla Nokan pihalla.

Vuonna 1992 järjestettiin ensimmäinen lasten ja nuorten kuvataidekurssi, ja siitä on tullut jokakesäinen perinne.

 

---Inspira Ry:n historia----------------------------------------------------------------------------

Yhdistys on perustettu Raumalla vuonna 1979.

1970-luvun lopulla virisi Suomessa vilkas kuvataiteiden harrastus, ja ruvettiin järjestämään harrastajataiteilijoiden näyttelyitä. Raumalla sysäyksen yhdistyksen perustamiseen antoi lähinnä se, että muutamat harrastajat olivat turhaan yrittäneet saada töitään taiteilijaseuran näyttelyyn.

Joulukuussa 1977 Maissi Niittyranta kutsui kotiinsa joukon kansalaisopiston kuvataidepiireissä käyviä naisia. Aluksi pyrittiin paikallisessa sanomalehdessä herättämään mielipiteiden vaihtoa harrastajataiteilijoiden asemasta ja sen jälkeen kutsuttiin koolle yhdistyksen perustava kokous maaliskuun 8. päiväksi vuonna 1979 kansalaisopiston kirjastoon. 23 paikalla ollutta ilmoittautui uuden yhdistyksen jäseniksi.

Ensimmäisiä tehtäviä oli laatia yhdistykselle säännöt ja panna vireille rekisteröiminen. Rekisteröinti tapahtui vuonna 1981. Nimeksi tuli Rauman Harrastajataiteilijayhdistys.

Jo perustamisvuonna yhdistys sai oman logon. Sen saamiseksi järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti Hilkka Pohjolan ehdotus. "Silmä" -tunnusta on siitä lähtien käytetty yhdistyksen ilmoituksissa.

Vuonna 1991 pitkä nimi, Harrastajataiteilijayhdistys ry, muutettiin Inspira ry:ksi. Virallisesti nimi tuli käyttöön vuoden 1993 alusta.

------------------------------------------Nokan historia - teksti: minna heljala-----------